Internationaal accountmanager Franse tuincentra

Sabina BUM2

Met hart voor klant en plant

Sabina Trommelen is sinds september 2018 Business Unit Manager tuincentra bij Royal Lemkes. De afdeling bedient een flink aantal klanten in verschillende landen. Haar team bestaat uit ongeveer 15 mensen en er kan nog meer bij. Een internationaal accountmanager Franse tuincentra in dit geval.

Heb je iets met planten?

Nou en of. Ik kom uit de buurt van Boskoop, van oorsprong het centrum van de kwekerijproducten. Dan krijg je vanzelf een klik met groen. Ik heb van jongs af aan regelmatig meegewerkt in de tuincentra van familie, en zes jaar lang had ik zelf een tuincentrum. Die affiniteit met planten is denk ik wel belangrijk als je bij Royal Lemkes werkt.

Wat is je lievelingsplant?

We hebben thuis een Calathea. Een plant met een mooie bladtekening en een bijzondere eigenschap: overdag staan de grote bladeren wijduit, maar als het gaat schemeren vouwt de plant ze in. Als mijn kinderen en ik in de buurt van de plant zitten te praten en de bladeren gaan dicht, wijzen we elkaar er altijd op. We vinden het elke keer weer fascinerend.

Wat gaat de accountmanager doen?

Je bent het eerste aanspreekpunt voor de klant en verantwoordelijk voor de commerciële resultaten. Je hebt een goed gevoel voor wat er in de markt leeft en wat er nodig is om klanten te blijven verrassen. Intern stuur je het accountteam aan en coördineer je de werkzaamheden. In dat team zitten productmanagers, een procesmanager en een accountassistente. Het team voorziet jou van allerlei belangrijke informatie, en jij zorgt dat je het beste eruit haalt. Het is geen harde salesfunctie. Je hoeft geen nieuwe klanten te winnen, maar gaat de relatie met bestaande klanten uitbouwen, vanuit hun perspectief. Wat zijn voor hen goede keuzes? Daar is gedegen kennis van het vakgebied voor nodig.

Wat heeft de accountmanager in huis?

Je hebt een werk- en denkniveau dat overeenkomt met hbo+ en kunt goed met mensen omgaan. Je hebt gevoel voor ondernemerschap en creatieve oplossingen en hebt commerciële ervaring in een internationale omgeving. We werken met grote keyaccounts. Het is belangrijk dat je die op een actieve manier bedient en een goede relatie opbouwt. De functie is gericht op Frankrijk. Uitstekende kennis van de Franse taal is daarom heel belangrijk. Goede beheersing van het Nederlands en Engels is ook gewenst. Natuurlijk zijn je digitale vaardigheden in orde en heb je een goed cijfermatig inzicht.

Wat zijn belangrijke eigenschappen in deze sector?

Je hebt affiniteit met de sierteelt. Je bent overtuigd van het product en hebt passie voor planten én je klanten. Natuurlijk hoef je niet van alle producten alles te weten, je hebt veel aan de input van de productmanagers. Daar kan je volop gebruik van maken. Bij Royal Lemkes vinden we het belangrijk om duurzame relaties aan te gaan. Dat betekent dat we uitgaan van partnerschap en niet van snel en goedkoop. We zijn juist heel sterk in hoogkwalitatieve dienstverlening. Daar moet je honderd procent achter staan.

Wat maakt deze functie zo aantrekkelijk?

In het tuincentrumsegment zijn je gesprekspartners experts in hun vakgebied en ze hebben veel liefde voor groen. Er is veel contact: je zit echt dicht op plant en klant. Qua aanbod kun je meer variëren dan in andere segmenten. Dat maakt het complexer, maar ook dynamischer. Naar Frankrijk reizen hoort bij je werk. Je gaat naar de lokale inkoopcentra, maar bezoekt ook winkels om te kijken wat daar speelt. Die bezoekjes zijn inspirerend: hoe gaan ze daar met groen om, wat zijn de ontwikkelingen en hoe speel je daar het beste op in? Je vergaart veel kennis van de markt en er is volop ruimte voor initiatief.

Wat geeft Royal Lemkes je terug?

Voldoening. Je leert de klant door en door kennen en dat is supermooi. Verder wordt er veel gedaan aan opleiding, ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Je kunt van alles leren bij onze prachtige Plantify Academy. Ook krijg je de vrijheid om zelf met ideeën te komen en daar een rol in te pakken. Als je creatief, ondernemend en proactief bent is er heel veel mogelijk. Ook niet onbelangrijk: we bieden een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat wil je zeggen tegen mogelijke kandidaten?

Het lijkt mij onwijs gaaf om met jouw inbreng en het hele team verder gestalte te geven aan het segment tuincentra. In deze mooie functie kun je echt verschil maken. Kom met ons bouwen. Mail je motivatie en cv naar hr@royallemkes.nl. Een kort filmpje (max. 60 seconden) waarin je jezelf presenteert vinden we ook leuk!