Business Intelligence Consultant

Leon Verschoor heeft meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Sinds twee jaar is hij ICT-manager bij Royal Lemkes. Het bedrijf groeit en de wereld verandert. Daarom is Royal Lemkes op zoek naar een BI-consultant met groene vingers.

Waarom heb jij voor Royal Lemkes gekozen? / Waarom krijg jij energie om bij Royal Lemkes te werken?

Bij Royal Lemkes lag een grote behoefte om vernieuwend te zijn in hun dienstverlening waar innovatie een belangrijke rol speelt. De projecten die op de agenda stonden zoals: vervanging van de erp systemen, robotisering en het ontwikkelen van nieuwe business concepten klinken veelbelovend en daar wilde ik graag onderdeel van uitmaken. En Royal Lemkes heeft een indrukwekkend klantenbestand van enkele hele grote retailers waar data driven services worden geleverd die uniek zijn in de sector.

Tijdens de gesprekken bleek vooral de warme sfeer in de organisatie en ruime verantwoordelijkheid die de medewerkers wordt geboden. Alles bij elkaar was dit super positief en achteraf bleek het een juiste indruk.

Jullie zoeken een BI consultant. Waarom zijn jullie op zoek naar een BI-consultant?

Al geruime tijd hebben wij een BI afdeling waar allerlei rapportages en dashboards worden gemaakt om de performance van de processen te meten. En we zien dat de organisatie in hoog tempo data driven wordt. Als bedrijf willen we continu blijven vernieuwen wat resulteert in veel uitdagende oplossingen die we binnen het BI team ontwikkelen. Om deze vragen in te kunnen blijven vullen hebben we uitbreiding van ons team nodig.


Hoe zou een dag van de BI Consultant eruit zien?

De dagen zijn heel afwisselend. In het werk heb je veel contact met afdelingen binnen het bedrijf maar ook wel eens met klanten. En natuurlijk dagelijks met andere BI collega’s. Op een dag zitten vrijwel dagelijks enkele overleggen met afdelingen om te inventariseren wat hun behoefte is en hoe die door de BI-consultant ingevuld kan worden. Verder heb je natuurlijk ook de tijd om zelf analyses uit te voeren en data modellen te ontwikkelen. Je werkt regelmatig op jouw eigen afdeling maar bent ook wekelijks één of meerdere dagdelen te vinden op andere afdelingen. De dag begint tussen 7.00 en 9.00 uur en eindigt ergens tussen 15.30 en 17.30 uur. Er is veel vrijheid in werktijden en thuiswerken kan met de manager afgesproken worden. Je werkt op basis van heldere resultaatafspraken.


Wat houdt het werk in?

De BI consultant helpt de afdelingen bij het zo scherp mogelijk formuleren van hun behoeften. Zijn deze in kaart gebracht, dan volgt de inhoudelijke analyse en indien nodig een ontwerpmodel van de te presenteren informatie. Vervolgens zul je het model ontwikkelen en informatie via een dashboard of een andere rapportagevorm aanbieden. Je helpt hier de afdelingen mee om te komen tot de juiste, gefundeerde, beslissingen.

Met name het goed doorgronden van de datasets en het kunnen maken van complexe modellen is een belangrijk onderdeel van je functie. Hierbij worden veelal verschillende bronnen van data gehanteerd om daar een complex model van te maken. Dit zijn soms uitdagende puzzels waarbij een goed analytisch inzicht vereist is.

Waarom hebben jullie de nieuwe collega nog niet gevonden?

Dit is het domein van de econometrist of wiskundige met gevoel voor modelleren en ontwikkelen. Voor deze groepen specialisten ligt onze branche niet voor de hand. Veelal vind je dit soort specialisten meer in de financiële sector.

Wat is het leukste aan deze baan?

Het werk zelf is erg leuk. In essentie ben je veel aan het spelen met data om zo mooie oplossingen te bouwen. Daarnaast is Royal Lemkes een heel mooi bedrijf. Je ziet hier echt fysieke producten de deur uit gaan. Wij hebben in piekdagen meer dan 400 vrachtwagens op de weg. Dat vind ik heel tof! In mijn vorige werk in de financiële sector heb je een administratieve werkelijkheid terwijl je nu dagelijks fysiek het resultaat ziet van je werk. En tegelijkertijd gaat het bij Royal Lemkes over significante cijfers. 100 miljoen planten per jaar!!! en in ons jaarverslag staan nog meer indrukwekkende getallen.

Wij geloven dat je als organisatie ook een “Force for Good” bent. Duurzaamheid zit bij ons in de genen, wij voelen ons verantwoordelijk voor onze wereld en vinden dat we verantwoord om moeten gaan met maatschappelijke thema’s. Indien dit een belangrijk thema voor iemand is dan is er wat mij betreft noodzaak om met elkaar in gesprek te gaan want dat zegt veel over wie je bent en die mensen willen wij graag spreken.

Wat moet je kunnen voor deze functie?

We zoeken een persoon die goed past bij onze organisatie. Daarbij is het belangrijk dat je analytisch sterk bent, WO opgeleid met affiniteit met BI en vooral ook de technische aspecten van BI.

En wat krijg je daarvoor terug?

Een baan bij de Europese marktleider in export van planten. Wij zijn voortdurend in ontwikkeling wat ook betekent dat er voortdurend ruimte voor opleidingen en trainingen is. Een werkomgeving waar plezier en professionaliteit hand in hand gaat. Met een marktconform salaris, afhankelijk van leeftijd en ervaring.

En qua ervaring, wat neemt de ideale kandidaat mee?

Wij werken met Diver van Dimensional Insight als BI tooling. Idealiter vinden we de kandidaat met ervaring op BI en dan ook nog met kennis van Diver. Dit is echter geen must. Indien je 2 jaar werkervaring hebt en denkt dat deze functie op je lijf geschreven is dan zou ik vooral reageren. We nemen mensen aan op hun talenten en de skills kunnen we bijscholen.